De kunst van gezonde voeding

Evenementen

Geregeld organiseert Stichting Appel & Ei informatieve evenementen en themadagen voor artsen, therapeuten, diëtisten en voedingskundigen en andere professionals die zich met voeding bezig houden.

Bekijk onze kalender

Publicaties

Vanaf dit jaar gaat de stichting Appel & Ei een samenwerking aan met de Kraaybeekerhof Academie. De stichting gaat een aantal syllabi verzorgen van de studiedagen.

Zodra deze beschikbaar zijn zal een korte versie daarvan op de website zijn in te zien. De volledige versies zijn te bestellen via contact@stichtingappelenei.nl.

Themadagen

MELK - voeding voor jong én oud?

Melk is goed voor elk! Melk is voor de kalfjes, niet voor mensen! Zonder zuivel kom je nooit aan de geadviseerde hoeveelheid calcium … maar botontkalking komt zelfs (of juist?) in ons zuivelland veel voor. Waarom zijn er zoveel kinderen allergisch voor melk? Vlees, daar kunnen we wel zonder, maar hoe zit dat met melk? En biologische en biologisch-dynamische melk dan? Wat ís melk eigenlijk? Is melk goed voor jong én oud? Wat doet melk als voeding?

Herken je dat, al die vragen over melk? Zoveel mensen die door de bomen het bos niet meer zien.
Deze themadag is voor iedereen die zich professioneel met voeding en gezondheid bezighoudt, zoals natuurvoedingsconsulenten en diëtisten, (natuurvoedings)winkeliers, koks, therapeuten, melkveehouders en studenten die tijdens hun studie met voeding te maken hebben. Voor geïnteresseerde consumenten. Of voor wie melkvee heeft en de voedingskant wel eens belicht wil zien. Voor diegene die nieuwsgierig wordt als het gaat over rauwe melk, hoorns, vertering, biofotonen, innoverende boeren, de resultaten van onderzoek en nog veel meer.

Nieuwsgierig?


Melk is de basis van alle zuivelproducten zoals room, boter, karnemelk, kaas en yoghurt. Het is een witte vloeistof, die geproduceerd wordt door de borstklieren van het vrouwelijk zoogdier. Melk is bedoeld om de jonggeborene te voeden en is zo toegerust, dat het in het begin van het leven als enige voedselbron kan dienen. Voor de productie van melk voor de voedingsindustrie wordt meestal koemelk gebruikt. Op kleinere schaal wordt geiten- en schapenmelk gebruikt. In deze themadag wordt een duidelijk beeld geschetst wat melk aan ons te bieden heeft.

Vies vet? Vet is cool!

Na ons jarenlang schuldgevoelens aangepraat te hebben over vet, blijken we eigenlijk te weinig (goede) vetten te eten. Volgens sommigen hebben we daarom last van overgewicht, of gedragsstoornissen. Linolzuur is inmiddels stilletjes afgevoerd, transvetten zitten nog steeds in supermarktkoekjes. We struikelen over de light-producten en de omega-3 vetten. Is omega-3 het volgende verkooppraatje, of klopt het nu wel?
De droge stof van onze hersenen bestaat voor 60% uit vetten. En die blijken ook nog eens anders van samenstelling dan de vetten in onze buik. Cholesterolrijke voedingsmiddelen mogen we weer gewoon eten, hoewel? Cholesterol is de grondstof voor verschillende hormonen en galzuren. De mens kan zelf ook vetten maken, maar sommige essentiële vetten krijgen we via onze voeding binnen. Vet is zonnewarmte. Vet geeft smaak, zorgt voor warmte, verzadigt en verleidt. Kortom, het simpele verhaal vet = slecht is een stuk ingewikkelder en genuanceerder geworden. Zou nu zelfs mayonaise als gezond bestempeld moeten worden? Hoe gezond is kokos? En mag roomboter ook uit het verdomhoekje?

Een themadag om onszelf onder te dompelen in de wereld van de olie en vetten.
Net zo belangrijk als groente en fruit, vet is cool!
Vet Cool – vet lekker!

Vragen en informatie die ervoor zorgde dat deze themadag tot stand kwam:


"De algemeen verspreide mening dat alle vetten slecht zijn en dat vetten dik maken, heeft ervoor gezorgd dat overgewicht epidemisch is geworden. Dat komt omdat men zich sindsdien volpropte met geraffineerde koolhydraten en suiker" aldus voedingswetenschapper Dr. Willit.

Een grote deskundige is vetexpert en voedingsdeskundige Mary G. Enig. Zij zegt over vet: "Het idee dat verzadigd vet hartziekten veroorzaakt, is volkomen verkeerd! Maar deze vetgedachte is door de vele campagnes zo diep in de hersenen van de mensen gestampt, dat het moeilijk is hen te overtuigen van het tegendeel, tenzij ze er iets over willen lezen op diverse websites." Gezonde vetten zijn even belangrijk als groenten en fruit. U hebt ze elke dag nodig voor uw vitaliteit!

Professor Michael Crawford (stichter van het Institute for Brain Chemistry and Human Nutrition in Londen) gaf al in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan dat de volgende belangrijkste epidemie in de westerse wereld hersenaandoeningen zouden zijn, als we niet snel iets zouden doen aan onze vetinname. Nu er niets gedaan is aan de vetinname zie je meer depressie en andere mentale gezondheidsstoornissen, agressie en andere vormen van antisociaal gedrag en een hele reeks ontwikkelingsstoornissen bij kinderen waaronder ADHD, dyslexie, dyspraxie en autisme die sinds de zeventiger jaren alleen maar zijn gestegen.

Iemand die dat al 25 jaar roept, is de bekende Harvard-geleerde dr. Gerald Reaven. We eten te veel, maar we eten ook te weinig vet, zegt de man. Ervoor in de plaats bunkeren we koolhydraten. Suiker. En daar gaat het volgens hem fout. Veel mensen zouden gezonder worden en een normaal gewicht behouden op een dieet dat meer vet en minder koolhydraten bevat. Ongeveer zoals onze opa's en oma's aten, wat vaker zuurkool met spek en worst en op vrijdag vette vis.

"We doen het in het westen niet langer in onze broek voor God, maar voor dierlijk vet," zei David Kritchevsky, de New Yorkse internist die in 1958 het eerste leerboek over cholesterol schreef.

Prof. dr. George Mann, misschien wel 's werelds meest gerespecteerde vetexpert, drukte zich onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Science Magazine kras uit: "Het is merkwaardig dat een verklaring (verzadigd vet en cholesterol, red.) die zo overduidelijk onjuist is, zo hardnekkig wordt omarmd en uitgedragen door serieuze wetenschappers, artsen, levensmiddelenproducenten en overheden. De redenen? Trots, winstbejag en een volstrekt gebrek aan kritisch vermogen. Werkelijk interessante ontdekkingen worden stelselmatig genegeerd. Het publiek is de dupe. De vethysterie is de grootste zeepbel in de geschiedenis van de medische wetenschap. Studies laten zien dat overal waar de vetconsumptie daalt, de bevolking dikker en ongezonder wordt. Mann: "Ik vrees dat, dat geen toeval is. Dit gigantische voedingsexperiment loopt volledig uit de klauwen."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie behoren mentale gezondheidproblemen op dit ogenblik tot de top vier van ziektetypes die meetellen voor de globale ziektebelasting.
Voedingsvetten zijn cruciaal voor de hersenen. Hersenen bestaan voor 60% uit vetten.

Andere wetenschappelijke vetexperts die het belang van vet op de voeding inzien zijn:



Zout in de voeding

Waarom is 'zout in de voeding' interessant? Zout is anders dan alle andere dingen die we eten. Zout is een anorganisch materiaal, afkomstig uit de oceaan. Zout is een van de weinige stoffen die we rechtstreeks uit de minerale wereld aan onze voeding toevoegen. Anders gezegd: het is de enige steen die de meeste mensen regelmatig eten. Zout is een van de basis¬smaken die we onderscheiden. We hebben van zout maar een heel klein beetje nodig, maar missen iets essentieels als het ontbreekt. Tegenwoordig wordt zout vooral gezien als probleemstof, de meeste mensen gebruiken er veel te veel van.
Hoe proef je zout? Over wat voor soort zout hebben we het dan eigenlijk? Wat is 'keukenzout', welke andere zouten zijn er? Je kunt op bepaalde momenten ontzettend behoefte hebben aan 'iets hartigs'. Waarom? Waarvoor hebben we zout nodig, en wat zijn de gevolgen als we er teveel, of juist te weinig van binnen krijgen?
Voor deze themadag hebben we gezocht naar antwoorden op dit soort vragen. Aan de orde komen de eigenschappen van zouten, het zoutgebruik door de mens in de loop van de geschiedenis en de redenen waarom mensen zout gebruiken. We gaan in op de werking van zout in een gezond lichaam en de relatie tussen zout en een aantal ziektebeelden, zoals te hoge bloeddruk. Daarnaast wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om het zoutgebruik 'op een zo aangenaam mogelijke manier' te beperken. Het laatste hoofdstuk gaat over het gebruik van zout als conserveringsmiddel.
De syllabus spitst zich toe op 'zout in de voeding', en dan in hoofdzaak natriumchloride (NaCl). Als in vervolg over ' zout' wordt gesproken gaat het dus over NaCl, in 'de volksmond' meestal aangeduid met 'keukenzout'. Ook worden de metalen en mineralen beschreven.

Zoet

>"Als we vandaag de dag suiker zouden uitvinden, zou het misschien niet eens op de markt komen omdat het zo schadelijk is." Consumentengids januari 1989.

De fysisch-chemische processen zijn compleet in staat het leven te vernietigen. Zij kunnen het leven echter niet in stand houden of leven scheppen. Door warmte, kou, elektriciteit en chemische middelen kunnen wij wel een plant doden, maar niet een mineraal tot leven te brengen. Zodra een levensmiddel zo bewerkt is dat al het levende gedood is, kan het ons niet meer voeden. Leven schept leven.
Suiker is een van de voedingsmiddelen die erg veel bewerkingen heeft voordat deze bij ons thuis in de kast staat. Al de levenskracht is dan uit de suiker verdwenen. Het kan ons niet meer voeden. Waarom is er zoveel behoefte aan suiker?

Van de wereldwijd geproduceerde sacharose bestaat 30% uit geraffineerde bietsuiker. De suikerproductie is tussen 1900 en 1964 verzevenvoudigd. Dankzij de ontwikkeling van methodes om suiker vanuit maïs te winnen (de high-fructose corn syrop), is suiker nog nooit zo goedkoop en overvloedig in ons voedingspatroon aanwezig geweest. En dat heeft zijn consequenties. Er is ook nog nooit zoveel overgewicht geweest. Maar is suiker daarvan de boosdoener?

Niet alleen heeft de mens van nature behoefte aan zoet, we krijgen die behoefte letterlijk met de moedermelk of met de paplepel binnen, maar bovendien wordt die behoefte ook nog eens kunstmatig gevoed doordat steeds meer etenswaren kant-en-klaar worden aangeboden, waaraan de suiker is toegevoegd. Is de behoefte aan suiker een vorm van verslaving?

Is suiker een vitaminen en mineralenrover? De Suikerstichting heeft andere uitkomsten uit onderzoeken, dan in de boeken is te lezen. Wat is nu de waarheid?

Moet suiker dan helemaal uit ons voedingspatroon verdwijnen, is het echt allemaal slecht wat suiker biedt. Of is er ook een positieve kant aan suiker en biedt suiker ons iets wat we op geen andere manier kunnen krijgen?

Waarom is er in deze tijd zoveel suiker? Suiker is nodig voor de hersenen, maar welke vorm van suiker is daarvoor het meest geschikt? Hoe verhoudt suiker zich tot ons materieel denken, tot deze materiële tijd? Waarom hebben we zo een behoefte aan suiker? Wat heeft suiker met ons IK te maken? Hoe is de relatie tussen suiker en zonlicht en de relatie tussen suiker en het fysieke (dode)? Wat is de invloed van suiker op onze darmflora? Waarom zijn suiker en zout zo goedkoop? Suiker biedt troost, waarom?

Er zijn zoveel vragen en zo weinig antwoorden te vinden die niet gekleurd zijn door de voedingsindustrie, daarom organiseert de Stichting Appel&ei deze themadag 'Zoet'. Om op deze vragen en meer een antwoord te krijgen.